fbpx

Δωρεάν Σεμινάριο στα Ελληνικά - 12 Μαϊου 2023, City Unity College, Athens

1° Πανελλαδικό Συνέδριο Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στο City Unity College

 Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης!

"Το μέλλον σου ανήκει"

Καλώς Ήλθατε στο Νέο Online Σεμινάριο 2023 του City Unity College

Στις 12 Μαΐου, από τις 12:00 έως τις 21:00, θα λάβει χώρα το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Εγκληματολογικής/Δικαστικής Ψυχολογίας στο City Unity College! Ειδικοί στον τομέα θα μοιραστούν γνώσεις, εμπειρίες και τελευταία ευρήματα για να διευρύνουν την κατανόηση μας στον εν λόγω τομέα. Μην χάσετε αυτή την ευκαιρία να συνδεθείτε με άλλους επαγγελματίες και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας!

Ομιλητές

1ο Πανελλαδικό Συνέδριο Εγκληματολογικής Ψυχολογίας

Δρ. Σωτήρης Δεδελούδης

Διευθυντής Τμήματος Δικαστικής/Εγκληματολογικής Ψυχολογίας

κα Λυδία Μυλωνάκη

Κλινική Ψυχολόγος, Τμήμα Δικαστικής Ψυχολογίας City Unity College/Coventry University

κα Νεφέλη Σταμπολτζή

Ψυχολόγος
City Unity College

Κος Μαξιμίλιαν Θεοδωρίδης

Ψυχολόγος
City Unity College

κα Παρασκευή Πλαστήρα

Ψυχολόγος
City Unity College

κος Γιάννης Σαβόγλου-Σαβόπουλος

Ψυχολόγος, Εγκληματολογικός Ψυχολόγος
City Unity College

κα Παυλίνα Θωμαΐδη

Ψυχολόγος
City Unity College

κος Γιώργος Καρκάνης

Εγκληματολογικός Ψυχολόγος
Behavioural Αnalyst - Hagar Ministries

Θεματικές Περιοχές

Οι θεματικές ενότητες που θα καλύψουμε στο online συνέδριο

'Ωρα: 12:00

Καλωσόρισμα από τον Δρ. Δεδελούδη Σωτήριο

'Ωρα: 12:00

'Ωρα: 12:30 - 13:15

Τι είναι πραγματικά η Δικαστική/Εγκληματολογική Ψυχολογία

'Ωρα: 12:00

'Ωρα: 13:15 - 14:00

Στοχεύοντας στην εξυπηρέτηση των αναγκών των ψυχικά ασθενών εγκληματιών: Κατευθυντήριες γραμμές & κλινικές παρεμβάσεις

Ομιλήτρια: κα Λυδία Μυλωνάκη

'Ωρα: 14:45 - 15:30

Η ενδοοικογενειακή βία κάτω από το μικροσκόπιο

Ομιλήτρια: κα Νεφέλη Σταμπολτζή

'Ωρα: 15:30 - 16:15

Κακοποιούνται οι άντρες; Μύθοι και γεγονότα

Ομιλητής: κος Μαξιμίλιαν - Θεοδωρίδης

'Ωρα: 16:30 - 17:15

Ο φόβος του εγκλήματος και ο αντιληπτός κίνδυνος θυματοποίησης σε περιοχές της Αττικής: στρατηγικές μείωσης του φόβου

Ομιλήτρια: κα Παρασκευή Πλαστήρα

'Ωρα: 17:15 - 18:00

Διαδικτυακή θυματοποίηση

Ομιλητής: κος Γιάννης Σαβόγλου

'Ωρα: 18:00 - 18:45

Απαγωγή και Ομηρία

Ομιλήτρια: κα Παυλίνα Θωμαΐδη

'Ωρα: 19:00 - 19:45

Ανακριτική Ψυχολογία: Σύστημα Αφηγηματικής Δράσης και Γεωγραφικό Προφίλ Δράστη

Ομιλητής: κος Ερρίκος Πιτσινής

'Ωρα: 19:45 - 20:45

Συμπεριφορική ανάλυση: η αξιοποίηση της γλώσσας σώματος στην Εγκληματολογική Ψυχολογία

Ομιλητής: κος Γιώργος Καρκάνης

Abstracts / Ομιλίες

Δρ. Σωτήρης Δεδελούδης
City Unity College, Athens

 

Η ομιλία παρουσιάζει μια εισαγωγή στη Δικαστική/Εγκληματολογική Ψυχολογία, διαψεύδοντας κοινούς μύθους και επισημαίνοντας τη σημασία της για τη βελτίωση της δικαιοσύνης, της πρόληψης και της αποκατάστασης εγκληματικής συμπεριφοράς. Θα αναλυθούν θέματα όπως ο ρόλος του προφίλ του εγκληματία, η σχέση μεταξύ ψυχοπάθειας και εγκληματικής συμπεριφοράς, η πρόβλεψη εγκληματικών πράξεων και η συμβολή της Δικαστικής/Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στη βελτίωση των δικαστικών διαδικασιών.

Επίσης, θα εξεταστούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η Δικαστική/Εγκληματολογική Ψυχολογία, η ανάγκη για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ ειδικών διαφόρων επιστημονικών πεδίων, και οι προοπτικές για την εξέλιξη και την επέκταση της εφαρμογής της στο μέλλον. Θα τονιστεί η σημασία της δια βίου μάθησης, της έρευνας και της επαγγελματικής ανάπτυξης για τους εργαζόμενους στον τομέα, καθώς και η αναγκαιότητα διαρκούς αναθεώρησης και βελτίωσης των πρακτικών και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται.

Η ομιλία θα στρέψει την προσοχή στη συμβολή της Δικαστικής/Εγκληματολογικής Ψυχολογίας στην κατανόηση και την αντιμετώπιση των κοινωνικών προκλήσεων, όπως η εξάπλωση του εγκλήματος, η διαχείριση των καταναγκαστικών μέτρων και η προώθηση της αποκατάστασης των προσώπων που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες.

Στο τέλος της ομιλίας, θα παρουσιαστούν παραδείγματα πρακτικών εφαρμογών της Δικαστικής/Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, καθώς και η πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν οι επαγγελματίες του χώρου για να διασφαλίσουν τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών και της ποιότητας της έρευνας και της πράξης στη Δικαστική/Εγκληματολογική Ψυχολογία.

 

Λέξεις κλειδιά: Δικαστική Ψυχολογία, Εγκληματολογική Ψυχολογία, Ανακριτική Ψυχολογία, Πρόβλεψη Εγκληματικής Συμπεριφορά, Ψυχολογικό Προφίλ

Λυδία Μυλωνάκη
City Unity College, Athens

 

Ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από κάποια ψυχική διαταραχή ενώ ταυτόχρονα απασχολούν το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης είναι εκτενής. Παρά την εν λόγω συνθήκη, τα εξειδικευμένα ψυχιατρικά τμήματα με σκοπό την ενασχόληση με τον συγκεκριμένο πληθυσμό αναδεικνύονται ανύπαρκτα είτε ανεπαρκή. Οι ψυχικά ασθενείς εγκληματίες αποτελούν μια πολύ ιδιαίτερη ομάδα ψυχιατρικών ασθενών με πολλαπλές ανάγκες που δεν περιορίζονται στη θεραπεία της ψυχικής ασθένειας αλλά οφείλουν να εστιάζουν και στην αντιμετώπιση της παραβατικής συμπεριφοράς. Πολλές φορές, ο εγκλεισμός των εν λόγω ατόμων δεν έχει θετικό αντίκτυπο στη ψυχική τους υγεία, ούτε λύνει τα προβλήματα συμπεριφοράς τους. Αυτό πιθανώς υπονοεί ότι η θεραπεία και η υποστήριξη που τους παρέχεται δεν είναι ολοκληρωμένη. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ολοκληρώθηκε βιβλιογραφική έρευνα με σκοπό την μελέτη των βασικών αναγκών των ψυχικά ασθενών εγκληματιών και πώς τα εξειδικευμένα τμήματα μπορούν να προσφέρουν τη καλύτερη δυνατή θεραπεία. Τα αποτελέσματα της μελέτης ανέδειξαν ως βασικό κομμάτι της αντιμετώπισης του εν λόγω πληθυσμού, την χρήση μιας ολιστικής θεραπευτικής προσέγγισης. Τέλος, η έρευνα ανέδειξε μια σειρά κατευθυντήριων γραμμών βασικών για την θεραπεία και επανένταξη ψυχικά ασθενών εγκληματιών που θα συζητηθούν συνάμα με τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας στην εξάσκηση της Δικαστικής Ψυχολογίας.

Λέξεις κλειδιά: Θεραπεία, κλινική παρέμβαση, ψυχική υγεία, εγκληματολογικός πληθυσμός, κρατούμενος.

Νεφέλη Σταμπολτζή
City Unity College, Athens

 

Η παρούσα ομιλία θα ερευνήσει την πραγματικότητα της ενδοοικογενειακής βίας, με έμφαση στις γυναίκες θύματα και σε ευάλωτες ομάδες, όπως τα παιδιά και τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας. Πιο συγκεκριμένα θα εξετάσει εκτενώς τον όρο Ενδοοικογενειακή Βία, έτσι ώστε να κατανοηθεί η σημαντικότητα του φαινομένου αυτού σε όλο το εύρος του. Ακόμα, θα εξετάσει τη συχνότητα της ενδοοικογενειακής βίας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και θα συγκρίνει τις πολιτισμικές διαφορές που εμφανίζονται. Θα εξερευνήσει τις εμπειρίες θυμάτων και τις επιπτώσεις του εγκλήματος αυτού, τόσο στα θύματα, όσο και σε ένα ευρύτερο κοινωνικό επίπεδο. Επιπροσθέτως, στοχεύει να επεξηγήσει και να αξιολογήσει τα διάφορα νομικά πλαίσια κάτω από τα οποία υπάγεται το συγκεκριμένο φαινόμενο. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο φαινόμενο των γυναικοκτονιών, ένα ζήτημα το οποίο έχει λάβει μεγάλη έκταση τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Θα εξεταστούν μεμονωμένα περιστατικά, έτσι ώστε η κατανόηση του φαινομένου να γίνει σε ακαδημαϊκό καθώς και προσωπικό επίπεδο. Τέλος, η παρουσίαση αυτή θα ερευνήσει και θα διαψεύσει μύθους που επικρατούν γύρω από το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και θα προτείνει τρόπους αντιμετώπισης του.

Λέξεις κλειδιά: Ψυχολογία, Ενδοοικογενειακή Βία, Γυναικοκτονίες, Θύματα, Σεξουαλικά Εγκλήματα.

Μαξιμίλιαν Θεοδωρίδης
City Unity College, Athens

 

Η παρακάτω ομιλία θα προσπαθήσει να απαντήσει στο ερώτημα αν οι άντρες μπορούν να είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικών εγκλημάτων. Θα παρουσιαστεί το φαινόμενο της αρσενικής θυματοποίησης, η συχνότητά του, όσο και ο τρόπος έκφανσής του. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον βαθμό στον οποίο εγκλήματα τέτοιας φύσεως καταγγέλλονται, και ως προέκταση, γνωστοποιούνται στο ευρύ κοινό. Αυτό θα εξεταστεί μέσα από την σύγκριση στατιστικών δεδομένων καθώς και από μαρτυρίες θυμάτων. Με σκοπό να δοθεί μια πιο έγκυρη και ολιστική εικόνα του φαινομένου, θα αναλυθούν μεμονωμένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων μαρτυρίων των θυμάτων, τόσο αναφορικά με την εμπειρία αυτή καθ’ αυτή, όσο και με τις αρχές και το δικαστικό σύστημα. Περαιτέρω, θα διερευνηθούν και θα αμφισβητηθούν μύθοι που αφορούν την αρσενική θυματοποίηση. Τέλος, θα προταθούν τρόποι επίλυσης του φαινομένου και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικών εγκλημάτων.

Λέξεις κλειδιά: Ψυχολογία, Ενδοοικογενειακή Βία, Αρσενική Θυματοποίηση, Σεξουαλική Θυματοποίηση, Καταγγελία εγκλημάτων.

Παρασκευή Πλαστήρα
City Unity College, Αθήνα

 

Η παρούσα ομιλία θα προσπαθήσει να εξετάσει τον φόβο του εγκλήματος και τον αντιληπτό κίνδυνο θυματοποίησης στους κατοίκους των περιοχών της Αττικής, υπό το πρίσμα της Δικαστικής/Εγκληματολογικής Ψυχολογίας. Παράλληλα, θα συζητηθούν πιθανές στρατηγικές μείωσης του φόβου. Ο φόβος του εγκλήματος είναι αναμφίβολα ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε περιορισμό των δραστηριοτήτων, αυξημένο κόστος ασφάλειας και συμπεριφορές αποφυγής από τους κατοίκους. Ο συγκεκριμένος φόβος αντικατοπτρίζει μια υποθετική, συναισθηματική απάντηση στην πιθανότητα μιας απειλής, ενώ η θυματοποίηση είναι μόνο μια πιθανή πηγή του φόβου για το έγκλημα. Με το έγκλημα να προκαλεί τόσο μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον, πολλοί άνθρωποι αφιερώνουν το χρόνο τους ανησυχώντας για μια πιθανή θυματοποίηση, τονίζοντας τη σημασία της διαμόρφωσης και της εφαρμογής αντιεγκληματικών πολιτικών. Προχωρώντας στην ομιλία, θα διευκρινιστούν επιπλέον ορισμένοι παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν το φόβο του εγκλήματος και τον αντιληπτό κίνδυνο για θυματοποίηση, όπως είναι το φύλο, η ηλικία, η οικογενειακή κατάσταση, η εκπαίδευση και ο τόπος διαμονής. Προς το τέλος της ομιλίας, θα συζητηθούν οι συνέπειες του φόβου του εγκλήματος, καθώς και ορισμένες στρατηγικές μείωσης του φόβου.

Λέξεις-κλειδιά: Δικαστική Ψυχολογία, Εγκληματολογική Ψυχολογία, Φόβος Εγκλήματος, Θυματοποίηση, Στρατηγικές Αντιμετώπισης.

Ιωάννης Σαβόγλου-Σαβόπουλος
City Unity College, Athens

 

Η ομιλία θα εστιάσει πάνω στο κυβερνοέγκλημα αναφέροντας εισαγωγικά τι είναι το κυβερνοέγκλημα, ποιοι είναι οι πιο επικρατέστεροι τύποι κυβερνοεγκλήματος, καθώς και τα θέματα με τα οποία ασχολείται η εγκληματολογική ψυχολογία για να διερευνήσει το φαινόμενο της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο. Επιπλέον, θα επικεντρωθεί κυρίως στην διαδικτυακή θυματοποίηση, παρουσιάζοντας το πως οι διαδικτυακοί δράστες εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο παράγοντα με σκοπό να επιτευχθεί η εγκληματική τους πράξη. Θα αναφερθεί το κατά πόσο κάποιες θεωρίες μπορούν να εξηγήσουν την διάπραξη του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, παρουσιάζοντας ποια χαρακτηριστικά επισημαίνει η βιβλιογραφία πως αναζητούν οι διαδικτυακοί δράστες στα θύματα τους. Τέλος, θα προταθεί το που μπορούν να επικεντρωθούν μελλοντικές έρευνες που θέλουν να διερευνήσουν τα χαρακτηριστικά της διαδικτυακής θυματοποίησης.

Λέξεις κλειδιά: Εγκληματολογική Ψυχολογία, Κυβερνοψυχολογία, Κυβερνοέγκλημα, Διαδίκτυο, Θυματοποίηση.

Παυλίνα Θωμαΐδη
City Unity College, Athens

 

Παρά το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υφίστανται συχνά ζητήματα απαγωγής ή ομηρίας, σε αντίθεση με χώρες του εξωτερικού (Αφγανιστάν, Ιράκ, Νιγηρία, Κολομβία), ο τομέας αυτός έγκειται στα πλαίσια της Δικαστικής - Εγκληματολογικής Ψυχολογίας, καθώς ο ρόλος του εγκληματολογικού ψυχολόγου είναι σημαντικός. Στην ομιλία αυτή, θα παρουσιαστούν τα είδη των απαγωγών και θα συζητηθούν ορισμένες από τις πιο γνωστές απαγωγές στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, θα σκιαγραφηθεί το προφίλ του δράστη και θα δηλωθούν τα πιο συχνά κίνητρα απαγωγής. Όσον αφορά την ομηρία, θα αναφερθούν τόσο οι σωματικές όσο κι οι ψυχολογικές συνέπειες στα θύματα, ενώ στη συνέχεια θα αναλυθεί εκτενώς το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης», συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων του και της αιτιολογίας του. Τέλος, θα γίνει μια συνοπτική αναφορά στον ρόλο του δικαστικού ψυχολόγου όσον αφορά την απαγωγή και την ομηρία, τόσο απέναντι στο δράστη όσο και απέναντι στα θύματα.

Λέξεις κλειδιά: Απαγωγή, Ομηρία, Προφίλ, Κίνητρα, Σύνδρομο Στοκχόλμης, Ρόλος Ψυχολόγου.

Ερρίκος - Διονύσιος Πιτσινής
City Unity College, Athens

 

Η συγκεκριμένη ομιλία στοχεύει στο να εμβαθύνει στον τομέα της Ανακριτικής Ψυχολογίας (Investigative Psychology) έχοντας ως θέμα της το Σύστημα Αφηγηματικής Δράσης (Narrative Action System) των ατόμων που εκδηλώνουν εγκληματική και παραβατική συμπεριφορά. Πιο συγκεκριμένα, θα αναλυθεί το Σύστημα Πολύπλευρης Δράσης (Faceted Action System), ο Ρόλος του Θύματος (Victim Role) και οι Εγκληματικές Αφηγήσεις (Criminal Narratives), ως βασικοί παράμετροι του Narrative Action System. Η ομιλία θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση του Γεωγραφικού Προφίλ (Geographic Profiling),  που χρησιμεύει στη σκιαγράφηση του προφίλ ενός δράστη.

Λέξεις κλειδιά: Ανακριτική Ψυχολογία, Σύστημα Αφηγηματικής Δράσης, Σύστημα Πολύπλευρης Δράσης, Ρόλος Θύματος, Εγκληματικές Αφηγήσεις, Γεωγραφικό Προφίλ.

Γιώργος Καρκάνης
Hagar Ministries

 

“Δέχτηκα τη συγγνώμη του, αλλά δεν με έπεισε. Κάτι δεν μου κόλλαγε πάνω του, σαν να το διασκέδαζε”. Πιθανώς, όλοι μας έχουμε ζήσει παρόμοιες στιγμές, άλλα να μιλάει το στόμα και άλλα να “μιλάει” το σώμα. Είναι πραγματικότητα ή ονειρευόμαστε; Για ποιούς λόγους μπορεί να συμβαίνει αυτό; Ο Γιώργος Καρκάνης, ένας από τους ελάχιστους behavioural analysts στην Ελλάδα, κάνει κατανοητό με απλό τρόπο τι είναι η συμπεριφορική ανάλυση και η μη λεκτική επικοινωνία (γλώσσα σώματος - μικρο-εκφράσεις προσώπου), πώς μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους ανθρώπους γύρω μας αποκωδικοποιώντας πληροφορίες από τη φυσιολογία του σώματός τους, και πώς αυτή η ικανότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως σε εγκληματολογικό, ανακριτικό, δικαστικό και θεραπευτικό πλαίσιο.

Λέξεις κλειδιά: γλώσσα σώματος, συμπεριφορική ανάλυση, μη λεκτική επικοινωνία, μικρο-εκφράσεις προσώπου

κλεισε θεση

 

Εγγραφείτε τώρα και εξασφαλίστε Βεβαίωση Παρακολούθησης.

    Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος

    Συμπληρώστε τη φόρμα για πληροφορίες





    Μόλις πατήσετε “Αποστολή” περιμένετε εώς και 10 δευτερόλεπτα για να σας εμφανιστεί το σχετικό ευχαριστήριο μήνυμα από κάτω.

    Πρόσφατα Νέα

    Νέα & Εκδηλώσεις από το City Unity College.