fbpx

5 βήματα για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων Ψυχολόγου

Για να βγάλει κάποιος Άδεια Άσκησης Ψυχολόγου στη Βρετανία και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει: i. BSc in Psychology, ii. Stage 1/μεταπτυχιακό και iii. Stage 2/πρακτική

Πιο αναλυτικά, τα βήματα για κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων Ψυχολόγου είναι:

  1. Ολοκλήρωση τριετούς BSc in Psychology, στην Αγγλική γλώσσα. Μετά την αποφοίτηση, εγγραφή στο British Psychological Society, για την απόκτηση του ‘GBC-Graduate Basis of Chartered Membership’. Χωρίς το GBC ο φοιτητής δεν μπορεί να συνεχίσει σε Stage I.

Link: https://beta.bps.org.uk/join-us/membership/graduate-membership

 

  1. Ολοκλήρωση MSc προγράμματος (Stage 1). To μεταπτυχιακό πρέπει να είναι αναγνωρισμένο από το British Psychological Society για να μπορεί ο φοιτητής να συνεχίσει σε Stage Το παρακάτω link δείχνει όλα τα πανεπιστήμια που προσφέρουν BPS αναγνωρισμένα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Link: https://beta.bps.org.uk/public/become-psychologist/accredited-courses

 

  1. Tο μόνο Stage 1 BPS αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό παγκοσμίως, από όσα γίνονται εκτός Βρετανίας, είναι το MSc in Health Psychology, που προσφέρεται από το City Unity College, σε συνεργασία με το Cardiff Metropolitan University.

Link: https://cityu.gr/program/msc-psychologia-tis-ugeias/

 

  1. Εγγραφή στο Stage 2 του British Psychological Society. To Stage 2 είναι μια διετής, εποπτευόμενη πρακτική, στο τέλος της οποίας δίνεται ο τίτλος του Psychologist (π.χ. ‘Health Psychologist’) και κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα στο Health and Care Professions Council (HCPC) του Ηνωμένου Βασιλείου.

Link: https://beta.bps.org.uk/public/become-psychologist/postgraduate-study-and-qualifications

 

  1. Έχοντας κατοχυρώσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα στο HCPC, αυτά αναγνωρίζονται σε κάθε χώρα στην Ε.Ε. αυτόματα (Οδηγία 2005/36/ΕΚ περί μεταφοράς επαγγελματικών προσόντων στην Ε.Ε.).

Για παράδειγμα, κάποιος που ενδιαφέρεται να εργαστεί επαγγελματικά ως Ψυχολόγος Υγείας, μπορεί να γραφτεί στο City Unity College και να κάνει το BSc in Psychology (πρώτο πτυχίο), μετά το MSc in Health Psychology (Stage 1) και, τέλος, τη διετή πρακτική στην Ψυχολογία Υγείας (Stage 2). Αυτή τη στιγμή, εκτός Βρετανίαςμόνο το City Unity College, σε συνεργασία με το Cardiff Metropolitan University, προσφέρει BPS αναγνωρισμένο Stage 1 programme, δηλαδή το MSc in Health Psychology.

 

Frequently Asked Questions

  1. Είναι αλήθεια ότι μπορώ να κάνω το πτυχίο Ψυχολογίας στα ελληνικά και να γραφτώ με αυτό στο BPS;

 

Το BPS αναγνωρίζει μόνο προγράμματα που έχουν διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα, και προσφέρονται από Βρετανικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με κολέγια. Μόνο σε αυτή την περίπτωση το πρόγραμμα είναι αντίστοιχο ενός βρετανικού πτυχίου.

 

  1. Δεν θα μπορούσα να κάνω το «3+1»; Δηλαδή, να κάνω 3 χρόνια BSc στη Ψυχολογία και 1 χρόνο μεταπτυχιακό και να αιτηθώ στο ΣΑΕΠ για την άδεια άσκησης;

 

Αυτό είναι δυνατό, αλλά η διαδικασία αναγνώρισης για το 3+1 είναι συνήθως χρονοβόρα και περίπλοκη, ενώ το αποτέλεσμα δεν είναι βέβαιο. Επίσης, ακόμη και στη περίπτωση παροχής της άδειας άσκησης, το μεταπτυχιακό ουσιαστικά «καίγεται» και είναι σαν ο φοιτητής να έχει κάνει μόνο προπτυχιακό. Επίσης, αν ο φοιτητής θέλει να έχει τη δυνατότητα να εργαστεί σε άλλες χώρες, η άδεια άσκησης που θα λάβει δεν θα μπορεί να μεταφερθεί αλλού (π.χ. Αγγλία) καθώς οι υπόλοιπες χώρες έχουν συνήθως τουλάχιστον 5 χρόνια σπουδών για να πάρει κάποιος την άδεια άσκησης επομένως θα θεωρηθεί ότι ο φοιτητής υπολείπεται προσόντων. Είναι επίσης πιθανό, τη στιγμή που έχει «κάψει» το μεταπτυχιακό του, να πρέπει να το κάνει από την αρχή για την άδεια άσκησης σε άλλη χώρα του εξωτερικού. Σε αντίθετη περίπτωση, η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στη Βρετανία οδηγεί στη μεταφορά τους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. αυτόματα.

 

  1. Όταν η Βρετανία βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα επαγγελματικά μου προσόντα θα αναγνωρίζονται στην Ελλάδα;

 

Αν και ακόμη δεν είναι βέβαιο το τι θα συμβεί με την έξοδο της Βρετανίας, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τις νέες συμφωνίες που θα συνάψει με την Ε.Ε., στη καλύτερη περίπτωση η μεταφορά των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα συνεχίσει να είναι αυτόματη, ενώ, στη χειρότερη, θα πρέπει να περάσει από διαδικασία αναγνώρισης. Ωστόσο, καθώς στο βρετανικό σύστημα κατοχυρώνεις την άδεια άσκησης της ψυχολογίας μετά από τουλάχιστον 6 χρόνια σπουδών/πρακτικής, περισσότερα από τις υπόλοιπες χώρες, η αναγνώριση είναι βέβαιη καθώς καλύπτεται ο χρόνος σπουδών/πρακτικής που έχουν οι άλλες χώρες.

 

  1. Δύο χρόνια πρακτικής δεν θα με καθυστερήσουν στην επαγγελματική μου αποκατάσταση;

 

Το Stage 2 του BPS, δηλαδή τα 2 χρόνια πρακτικής, όχι απλά δεν καθυστερούν την επαγγελματική ανέλιξη του ατόμου αλλά την προωθούν. Και αυτό γιατί ο επόπτης που θα έχει ο φοιτητής/εποπτευόμενος έχει την υποχρέωση να τον βοηθήσει να εργαστεί σε θέσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες της πρακτικής. Αυτό οδηγεί τον φοιτητή/εποπτευόμενο να χτίσει ένα δυνατό βιογραφικό, ώστε, με το τέλος του Stage 2 και την εγγραφή του στο HCPC, δεν θα έχει απλά την άδεια άσκησης ψυχολογίας αλλά και 2 χρόνια προϋπηρεσίας σε δομές που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ψυχολογίας.

 

  1. Δεν μπορώ να κάνω πρώτα το BSc in Psychology και μετά να συνεχίσω σε άλλο κολέγιο για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές;

 

Είναι δυνατό, αλλά θα πρέπει το μεταπτυχιακό να είναι αναγνωρισμένο από το BPS. Αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως, μόνο το MSc in Health Psychology στο City Unity College/ Cardiff Metropolitan University αναγνωρίζεται εκτός Βρετανίας.

 

  1. Καθώς δεν με ενδιαφέρει να βγω στο εξωτερικό, και δεν με πειράζει να «κάψω» το μεταπτυχιακό για να πάρω την άδεια του ψυχολόγου από το ΣΑΕΠ (3+1), για ποιο λόγο να με νοιάζει το Stage 2;

 

Όταν ο φοιτητής κάνει το Stage 2, ο επόπτης του τον βοηθά να μπει σε θέσεις για να καλύψει τις ενότητες του κλάδου της ψυχολογίας που επέλεξε. Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής λαμβάνει συνεχή υποστήριξη για να χτίσει το βιογραφικό του ενώ, αντιθέτως, έχοντας απλά κάνει το 3+1, ο φοιτητής αποκτά την άδεια άσκησης αλλά μπαίνει σε ένα άκρως ανταγωνιστικό χώρο χωρίς κάποια προϋπηρεσία, που είναι πια απαιτούμενη από όλους τους εργοδότες.

Δρ. Γεώργιος Λυράκος

Δ/ντης Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ψυχολογία της Υγείας – City Unity College