Γενική Παιδαγωγική Ι: Η παιδαγωγική είναι ένας θεμελιώδης θεωρητικός κλάδος. Στόχος του μαθήματος είναι η ανάπτυξη ενδιαφερόντων και ευαισθησίας στους φοιτητές για συστηματική και κριτική μελέτη της παιδαγωγικής θεωρίας και της εκπαιδευτικής πράξης.
Πληροφορική: Εισαγωγή των φοιτητών σε βασικούς όρους της πληροφορικής, καθώς και στη σημασία της πληροφορικής για τις σύγχρονες επιχειρήσεις
Αγγλικά Ι: Εισαγωγή των φοιτητών στα βασικά των γενικών και επιχειρηματικών αγγλικών - Ανάπτυξη δύο βασικών δεξιοτήτων: ανάγνωσης και γραφής
Εισαγωγή στην Παλαιά Διαθήκη
Στόχος αυτού του μαθήματος είναι να συνειδητοποιήσουν οι φοιτητές την αξία της Παλαιάς Διαθήκης. Το μάθημα αυτό εστιάζει κυρίως στην ιστορία του Κανόνα της Παλαιάς Διαθήκης και προβαίνει σε μια σύντομη αναφορά στο περιεχόμενο των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης.
Ανάλυση της Θείας Λατρείας
Με το συγκεκριμένο μάθημα οι φοιτητές καλούνται να κατανοήσουν τον τρόπο τέλεσης των Αγίων Μυστηρίων και της Θ. Λειτουργίας. Γίνεται αναφορά στον ορισμό, το περιεχόμενο και τη χρησιμότητα της Λειτουργικής, ενώ προβάλλεται συνοπτικά η Ιστορία της Χριστιανικής Λατρείας από την αποστολική εποχή μέχρι σήμερα.
Κοινωνιολογία: Εισαγωγή των φοιτητών στα βασικά κοινωνιολογικά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων για τις κοινωνικές πτυχές της εκπαίδευσης, τον κοινωνικό της ρόλο και τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτυγχάνεται.
Φιλοσοφία: Εισαγωγή των φοιτητών στη σημασία και τον σκοπό της φιλοσοφίας της εκπαίδευσης, καθώς και στη σημασία της ορθολογικής ερμηνείας του κόσμου στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Αγγλικά ΙΙ: Ανάπτυξη τεσσάρων βασικών δεξιοτήτων: ομιλίας, ανάγνωσης, παραγωγής γραπτού λόγου και ακουστικής κατανόησης – απόκτηση γνώσεων απαραίτητων για την επικοινωνία σε συγκεκριμένες περιπτώσεις
Εισαγωγή στην Καινή Διαθήκη
Στόχος του συγκεκριμένου μαθήματος είναι να συνειδητοποιήσουν οι φοιτητές ότι μέσα από τα κείμενα της Καινής Διαθήκης συντελείται η εκπλήρωση των επαγγελιών της Παλαιάς Διαθήκης για τη σωτηρία της ανθρωπότητας (το σχέδιο της Θείας Οικονομίας).
Εκκλησιαστική Ιστορία
Το συγκεκριμένο μάθημα αποσκοπεί στην προβολή των ιστορικών γεγονότων που σημειώθηκαν στον χώρο της Εκκλησίας από τον Θ΄ αιώνα μ.Χ. και έπειτα. Το οριστικό Σχίσμα των Εκκλησιών, η γέννηση του Προτεσταντισμού και η πορεία της Ανατολικής Εκκλησίας αποτελούν σημεία στα οποία δίνεται ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διδασκαλία του παρόντος μαθήματος.
Διδακτική: Υιοθέτηση βασικών διδακτικών γνώσεων και ανάπτυξη στοιχειώδους διδακτικής ικανότητας κατανόησης της ουσίας, του στόχου και των καθηκόντων της διδασκαλίας και της εκπαίδευσης.
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και αγωγής: Εισαγωγή των φοιτητών σε κλασικά έργα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Καντ, του Σέλινγκ, του Χέγκελ.
Γενική Ψυχολογία Ι: Εισαγωγή σε βασικές γνώσεις ψυχολογίας
Ανάλυση και ερμηνεία θεολογικών όρων
Το μάθημα αποσκοπεί στο να προσφέρει στους φοιτητές τη δυνατότητα να κατανοήσουν τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με τη Θεολογία και να εμβαθύνουν στα βαθύτερα νοήματα που εκφράζονται μέσω αυτών. Γίνεται γραμματική ανάλυση των εξειδικευμένων θεολογικών όρων που σχετίζονται με τη Δογματική, τη Λειτουργική, την Ποιμαντική, την Αγία Γραφή και την Εκκλησιαστική Ιστορία και στην πορεία των μαθημάτων γίνεται ερμηνευτική ανάλυση των όρων αυτών.
Αρχαία Ελληνικά
Το μάθημα αυτό επικεντρώνεται στη διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας κατά τρόπο που θα καθιστά τους φοιτητές ικανούς να προσεγγίζουν και να ερμηνεύουν σε ικανό βαθμό τις πηγές από τις οποίες απορρέει η διδασκαλία της Ορθόδοξης Θεολογίας (Αγία Γραφή και Ιερά Παράδοση). Γίνεται αναφορά τόσο σε γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα, όσο και σε μετάφραση-ερμηνεία θεολογικών κειμένων. Στη διάρκεια των παραδόσεων αξιοποιείται τόσο το κείμενο της Αγίας Γραφής, όσο και γραπτά μνημεία από τον βίο της Εκκλησίας.
Ηθική: Ο φοιτητής πρέπει να εξοικειωθεί με τα βασικά ζητήματα της ηθικής, τις κύριες ηθικές θεωρίες και να αποκτήσει τις βασικές γνώσεις, όσον αφορά την εφαρμοσμένη ηθική.
Συγκριτική Παιδαγωγική: Εισαγωγή των φοιτητών στην επιστημονική γνώμη και στην ορθολογική σκέψη για την εκπαίδευση - Συστήματα διδασκαλίας - Διά βίου μάθηση.
Αναπτυξιακή Ψυχολογία: Υιοθέτηση βασικών εννοιών στην αναπτυξιακή ψυχολογία
Αγιολογία
Σκοπός του μαθήματος της Αγιολογίας είναι η γνώση και η μελέτη των αγιολογικών κειμένων της Εκκλησίας. Οι φοιτητές εντρυφούν στις ιστορικές μαρτυρίες για τον βίο και τις θαυμαστές πράξεις συγκεκριμένου μάρτυρα, ασκητή ή αγίου, αλλά και για τον πολιτισμό, την τοπογραφία και την καθημερινή ζωή της εποχής.
Επιστήμη και Χριστιανική Πίστη
Το μάθημα αυτό βοηθά τους φοιτητές να εισχωρήσουν προοδευτικά στις βασικές έννοιες της Επιστήμης, της Θρησκείας και ιδιαίτερα του Χριστιανισμού. Οι φοιτητές ψηλαφούν το βάθος και το πλάτος των εννοιών της Επιστήμης και της Θρησκείας, ενώ συγχρόνως οδηγούνται στην αντίληψη των ορίων και της υπερβατικότητας, όπως αυτά αναλύθηκαν από την αρχαία Ελλάδα και συνεχίζουν να αναλύονται από τους θεράποντες της σύγχρονης Επιστήμης.
Μεθοδολογία εκπαιδευτικής έρευνας με στατιστική
Εισαγωγή των φοιτητών στη θεωρία της παιδαγωγικής έρευνας
Αγωγή παιδικής και εφηβικής ηλικίας:
Στόχος του μαθήματος είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές πληρέστερη γνώση της οικογένειας, της εκπαιδευτικής της λειτουργίας και των τρόπων επίτευξης αυτής της λειτουργίας.
Παιδαγωγική Ψυχολογία: Βελτιώνεται η ικανότητα των φοιτητών που διδάσκονται το συγκεκριμένο μάθημα να κατανοούν αργότερα τις ανάγκες των παιδιών, να έχουν κατάλληλη επαγγελματική συμπεριφορά, επιτυχία στην επικοινωνία με τους μαθητές και να δημιουργούν ένα καλό, παραγωγικό κλίμα μέσα στην τάξη.
Πατρολογία
Το συγκεκριμένο μάθημα αποσκοπεί στο να γνωρίσουν οι φοιτητές τις σημαντικότερες πατερικές μορφές και τη διδασκαλία τους. Το μάθημα αναφέρεται αρχικά στην έννοια της Πατρολογίας και στους Πατέρες της Εκκλησίας. Στη συνέχεια καταδεικνύει την αξία της πατερικής σκέψης μέσα από τη μελέτη των κειμένων.
Λειτουργική
Στόχος αυτού του μαθήματος είναι να γνωρίσουν οι φοιτητές το περιεχόμενο των ιερών ακολουθιών και των εορτών όλου του έτους. Γίνεται αναφορά στα κείμενα, τα ιερά σκεύη και τα άμφια που χρησιμοποιούνται στη λατρεία της Εκκλησίας.
Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης: Εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες της Κοινωνικής Παιδαγωγικής
Κατ’ οίκον εκπαίδευση
Ο φοιτητής αποκτά γνώσεις, όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες και τη νομιμότητα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο σπίτι. Εκπαιδεύεται για τον σχεδιασμό, την εκτέλεση και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Προσφέρεται η δυνατότητα βελτίωσης των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας των νέων για την ανθρώπινη, ανεξάρτητη και υπεύθυνη άσκηση της εκπαιδευτικής λειτουργίας στα σπίτια. Επίσης, αναπτύσσεται η ικανότητα παρατήρησης και ανίχνευσης αιτιών στη συμπεριφορά των παιδιών και των νέων.
Σχολική Παιδαγωγική
Οι φοιτητές μαθαίνουν βασικούς νόμους και μοντέλα ανάπτυξης του σχολείου. Εξοικειώνονται με την εσωτερική του οργάνωση και τον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων από την οπτική γωνία του εκπαιδευτικού.
Κανονικό Δίκαιο
Με το μάθημα αυτό παρουσιάζεται στους φοιτητές η επιστήμη του Κανονικού Δικαίου και επισημαίνεται το κύρος και η ισχύς των Ιερών Κανόνων. Γίνεται αναδρομή στο κείμενο των Ιερών Κανόνων και καταδεικνύεται η σύνδεση των Ιερών Κανόνων με τον πνευματικά αγωνιζόμενο άνθρωπο.
Βυζαντινή Μουσική
Με το συγκεκριμένο μάθημα οι φοιτητές καλούνται να κατανοήσουν τις βασικές αρχές και τεχνικές για την ορθή χρήση της φωνής, καθώς και τις βασικές έννοιες της σημειογραφίας της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής .
Μεθοδολογία της διδασκαλίας και θεωρίες μάθησης
Οι φοιτητές μελετούν τις θεωρίες μάθησης. Διδάσκονται θέματα που αναφέρονται στην οργάνωση της διδασκαλίας και εξοικειώνονται στη χρήση μεθόδων για τη μετάδοση των επιστημονικών γνώσεων στον τομέα αυτό, κυρίως στο παιδαγωγικό έργο.
Εκπαίδευση ενηλίκων
Εισαγωγή των φοιτητών στις φιλοσοφικές, κοινωνιολογικές και ψυχολογικές ιδιαιτερότητες, όσον αφορά την εκπαίδευση ενηλίκων. Ανάπτυξη των ικανοτήτων τους που είναι απαραίτητες για το σχεδιασμό, την οργάνωση του μαθήματος και την τελειοποίηση των ενηλίκων, με τους οποίους εργάζονται σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Σχεδιασμός εκπαιδευτικού έργου
Ο φοιτητής έρχεται σε επαφή με διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις, έννοιες και μοντέλα εκπαιδευτικού έργου. Προετοιμάζεται για το λειτούργημα του εκπαιδευτικού έργου θεωρητικά και πρακτικά, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύεται και σε ερευνητικά προγράμματα ως σχολικός παιδαγωγός (ή συνεργάτης σχολικών μονάδων).
Θρησκευτική αγωγή (Θεωρία)
Σκοπός του μαθήματος είναι να βοηθήσει τους φοιτητές να αποκτήσουν τις ικανότητες-αρετές της μεταδοτικότητας, της μεθοδικότητας και της οργάνωσης της διδακτικής ύλης του μαθήματος των Θρησκευτικών, σύμφωνα με τις ισχύουσες πάντοτε εκπαιδευτικές συνθήκες.
Οι Ιεροί Κανόνες και ο σύγχρονος κόσμος
Έχοντας ως προϋπόθεση τις γνώσεις του Κανονικού Δικαίου, οι φοιτητές καλούνται να εμβαθύνουν στα νοήματα των Ιερών Κανόνων. Με το μάθημα αυτό επιχειρείται γραμματική και ερμηνευτική προσέγγιση των Ιερών Κανόνων, με απώτερο στόχο την προβολή μορφών έμπρακτης εφαρμογής του Κανονικού Δικαίου στη ζωή του ανθρώπου.
Αξιολόγηση στην εκπαίδευση
Οι φοιτητές αποκτούν τις ανάλογες δεξιότητες ώστε να χρησιμοποιούν την αξιολόγηση ως μέσον εκτίμησης των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Διδάσκονται τον τρόπο αξιολόγησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο σχολείο, καθώς και τον τρόπο αξιολόγησης του αποτελέσματος του έργου μαθητών και εκπαιδευτικών.
Εκπαίδευση, επαγγελματισμός και ταυτότητες εκπαιδευτικών
Σκοπός του μαθήματος είναι να βοηθήσει τους φοιτητές στην κατανόηση των καθηκόντων και του ρόλου του εκπαιδευτικού στο σχολικό περιβάλλον, καθώς επίσης και στην κατανόηση της ανάγκης για την καλλιέργεια διδακτικών ικανοτήτων. Ο φοιτητής αποκτά βασικές γνώσεις, όσον αφορά την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών.
Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
Εισαγωγή των φοιτητών στις έννοιες αλλά και στην πρακτική διάσταση των εννοιών της πολυπολιτισμικότητας και της διαπολιτισμικότητας.
Απολογητική
Το μάθημα της Απολογητικής φέρνει τους φοιτητές σε επαφή με τους εκκλησιαστικούς συγγραφείς που πρόβαλαν και υπεράσπισαν την αληθινή πίστη του χριστιανισμού έναντι των Ιουδαίων και των Εθνικών.
Εξομολογητική
Σκοπός του μαθήματος είναι να καταστήσει ικανούς τους ιερείς να εφαρμόσουν ως εξομολόγοι τη διδασκαλία των Πατέρων, χρησιμοποιώντας τους Ιερούς Κανόνες ως θεραπευτικό μέσο, στις δυσκολίες του σύγχρονου ανθρώπου.
Πρακτική άσκηση
Οι φοιτητές, στα πλαίσια του μαθήματος, θα πρέπει να συμμετάσχουν σε πρακτική άσκηση 60 ωρών.
Πτυχιακή
Στόχος της πτυχιακής εργασίας είναι να δείξει ότι ο φοιτητής έχει την ικανότητα να εφαρμόζει θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις στον επιστημονικό τομέα που σπουδάζει.