Τμήμα Ψυχολογίας

Το Τμήμα Ψυχολογίας του City Unity College προσφέρει σε συνεργασία με κορυφαία Πανεπιστήμια του εξωτερικού ( Cardiff Metropolitan University , E.H. EurAka) προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα στην:

 • Ψυχολογία
 • Συμβουλευτική Ψυχολογία
 • Ψυχολογία της Υγείας

Τμήμα ΨυχολογίαςΤα προγράμματα του Τμήματος Ψυχολογίας στο City Unity College παρέχουν στους σπουδαστές τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να ανταποκριθούν άμεσα στις ανάγκες που προκύπτουν σε επαγγελματικό επίπεδο στον τομέα της Ψυχολογίας.

Το ακαδημαϊκό προσωπικό, που διδάσκει τόσο στο προπτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό επίπεδο των προγραμμάτων μας, διαθέτει μακρόχρονη ακαδημαϊκή και επαγγελματική πείρα στα γνωστικά αντικείμενα της Ψυχολογίας, όπως και διεθνή παρουσία στον τομέα της έρευνας.

Διαδικασία Έκδοσης Άδειας Άσκησης Ψυχολόγου

Για να βγάλει κάποιος Άδεια Άσκησης Ψυχολόγου στη Βρετανία και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει: i. BSc in Psychology, ii. Stage 1/μεταπτυχιακό και iii. Stage 2/πρακτική

Πιο αναλυτικά, τα βήματα για κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων Ψυχολόγου είναι:

1. Ολοκλήρωση τριετούς BSc in Psychology, στην Αγγλική γλώσσα. Μετά την αποφοίτηση, εγγραφή στο British Psychological Society, για την απόκτηση του ‘GBC-Graduate Basis of Chartered Membership’. Χωρίς το GBC ο φοιτητής δεν μπορεί να συνεχίσει σε Stage I.
Link: https://beta.bps.org.uk/join-us/membership/graduate- membership

2. Ολοκλήρωση MSc προγράμματος (Stage 1). To μεταπτυχιακό πρέπει να είναι αναγνωρισμένο από το British Psychological Society για να μπορεί ο φοιτητής να συνεχίσει σε Stage 2. Το παρακάτω link δείχνει όλα τα πανεπιστήμια που προσφέρουν BPS
αναγνωρισμένα μεταπτυχιακά προγράμματα.
Link: https://beta.bps.org.uk/public/become-psychologist/accredited- courses

3. Tο μόνο Stage 1 BPS αναγνωρισμένο μεταπτυχιακό παγκοσμίως, από όσα γίνονται εκτός Βρετανίας, είναι το MSc in Health Psychology, που προσφέρεται από το City Unity College, σε συνεργασία με το Cardiff Metropolitan University.
Link: https://cityu.gr/program/msc-psychologia- tis-ugeias/

4. Εγγραφή στο Stage 2 του British Psychological Society. To Stage 2 είναι μια διετής, εποπτευόμενη πρακτική, στο τέλος της οποίας δίνεται ο τίτλος του Psychologist (π.χ. ‘Health Psychologist’) και κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα στο Health and Care
Professions Council (HCPC) του Ηνωμένου Βασιλείου.
Link: https://beta.bps.org.uk/public/become-psychologist/postgraduate- study-and-qualifications

5. Έχοντας κατοχυρώσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα στο HCPC, αυτά αναγνωρίζονται σε κάθε χώρα στην Ε.Ε. αυτόματα (Οδηγία 2005/36/ΕΚ περί μεταφοράς επαγγελματικών προσόντων στην Ε.Ε.).

Για παράδειγμα, κάποιος που ενδιαφέρεται να εργαστεί επαγγελματικά ως Ψυχολόγος Υγείας, μπορεί να γραφτεί στο City Unity College και να κάνει το BSc in Psychology (πρώτο πτυχίο), μετά το MSc in Health Psychology (Stage 1) και, τέλος, τη διετή πρακτική στην Ψυχολογία Υγείας (Stage 2). Αυτή τη στιγμή, εκτός Βρετανίας, μόνο το City Unity College, σε συνεργασία με το Cardiff Metropolitan University, προσφέρει BPS αναγνωρισμένο Stage 1 programme, δηλαδή το MSc in Health Psychology.

Frequently Asked Questions

1. Είναι αλήθεια ότι μπορώ να κάνω το πτυχίο Ψυχολογίας στα ελληνικά και να γραφτώ με αυτό στο BPS;
Το BPS αναγνωρίζει μόνο προγράμματα που έχουν διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα, και προσφέρονται από Βρετανικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με κολέγια. Μόνο σε αυτή την περίπτωση το πρόγραμμα είναι αντίστοιχο ενός βρετανικού πτυχίου.

2. Δεν θα μπορούσα να κάνω το «3+1»; Δηλαδή, να κάνω 3 χρόνια BSc στη Ψυχολογία και 1 χρόνο μεταπτυχιακό και να αιτηθώ στο ΣΑΕΠ για την άδεια άσκησης;
Αυτό είναι δυνατό, αλλά η διαδικασία αναγνώρισης για το 3+1 είναι συνήθως χρονοβόρα και περίπλοκη, ενώ το αποτέλεσμα δεν είναι βέβαιο. Επίσης, ακόμη και στη περίπτωση παροχής της άδειας άσκησης, το μεταπτυχιακό ουσιαστικά «καίγεται» και είναι σαν ο
φοιτητής να έχει κάνει μόνο προπτυχιακό. Επίσης, αν ο φοιτητής θέλει να έχει τη δυνατότητα να εργαστεί σε άλλες χώρες, η άδεια άσκησης που θα λάβει δεν θα μπορεί να μεταφερθεί αλλού (π.χ. Αγγλία) καθώς οι υπόλοιπες χώρες έχουν συνήθως τουλάχιστον 5
χρόνια σπουδών για να πάρει κάποιος την άδεια άσκησης επομένως θα θεωρηθεί ότι ο φοιτητής υπολείπεται προσόντων. Είναι επίσης πιθανό, τη στιγμή που έχει «κάψει» το μεταπτυχιακό του, να πρέπει να το κάνει από την αρχή για την άδεια άσκησης σε άλλη
χώρα του εξωτερικού. Σε αντίθετη περίπτωση, η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στη Βρετανία οδηγεί στη μεταφορά τους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε.Ε. αυτόματα.

3. Όταν η Βρετανία βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα επαγγελματικά μου προσόντα θα αναγνωρίζονται στην Ελλάδα;
Αν και ακόμη δεν είναι βέβαιο το τι θα συμβεί με την έξοδο της Βρετανίας, καθώς αυτό θα εξαρτηθεί από τις νέες συμφωνίες που θα συνάψει με την Ε.Ε., στη καλύτερη περίπτωση η μεταφορά των επαγγελματικών δικαιωμάτων θα συνεχίσει να είναι αυτόματη, ενώ, στη
χειρότερη, θα πρέπει να περάσει από διαδικασία αναγνώρισης. Ωστόσο, καθώς στο βρετανικό σύστημα κατοχυρώνεις την άδεια άσκησης της ψυχολογίας μετά από τουλάχιστον 6 χρόνια σπουδών/πρακτικής, περισσότερα από τις υπόλοιπες χώρες, η
αναγνώριση είναι βέβαιη καθώς καλύπτεται ο χρόνος σπουδών/πρακτικής που έχουν οι άλλες χώρες.

4. Δύο χρόνια πρακτικής δεν θα με καθυστερήσουν στην επαγγελματική μου αποκατάσταση;
Το Stage 2 του BPS, δηλαδή τα 2 χρόνια πρακτικής, όχι απλά δεν καθυστερούν την επαγγελματική ανέλιξη του ατόμου αλλά την προωθούν. Και αυτό γιατί ο επόπτης που θα έχει ο φοιτητής/εποπτευόμενος έχει την υποχρέωση να τον βοηθήσει να εργαστεί σε θέσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες της πρακτικής. Αυτό οδηγεί τον φοιτητή/εποπτευόμενο να χτίσει ένα δυνατό βιογραφικό, ώστε, με το τέλος του Stage 2 και την εγγραφή του στο HCPC, δεν θα έχει απλά την άδεια άσκησης ψυχολογίας αλλά και 2 χρόνια προϋπηρεσίας σε δομές που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της ψυχολογίας.

5. Δεν μπορώ να κάνω πρώτα το BSc in Psychology και μετά να συνεχίσω σε άλλο κολέγιο για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές;
Είναι δυνατό, αλλά θα πρέπει το μεταπτυχιακό να είναι αναγνωρισμένο από το BPS. Αυτή τη στιγμή, παγκοσμίως, μόνο το MSc in Health Psychology στο City Unity College/ Cardiff Metropolitan University αναγνωρίζεται εκτός Βρετανίας.

6. Καθώς δεν με ενδιαφέρει να βγω στο εξωτερικό, και δεν με πειράζει να «κάψω» το μεταπτυχιακό για να πάρω την άδεια του ψυχολόγου από το ΣΑΕΠ (3+1), για ποιο λόγο να με νοιάζει το Stage 2;
Όταν ο φοιτητής κάνει το Stage 2, ο επόπτης του τον βοηθά να μπει σε θέσεις για να καλύψει τις ενότητες του κλάδου της ψυχολογίας που επέλεξε. Αυτό σημαίνει ότι ο φοιτητής λαμβάνει συνεχή υποστήριξη για να χτίσει το βιογραφικό του ενώ, αντιθέτως, έχοντας απλά κάνει το 3+1, ο φοιτητής αποκτά την άδεια άσκησης αλλά μπαίνει σε ένα άκρως ανταγωνιστικό χώρο χωρίς κάποια προϋπηρεσία, που είναι πια απαιτούμενη από όλους τους εργοδότες.

Counseling Center

Το Counseling Center απευθύνεται στους φοιτητές του City Unity College και στους συγγενείς τους, οι οποίοι επιθυμούν να λάβουν ψυχολογική – συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα που τους απασχολούν. Τα θέματα αυτά μπορεί να συνδέονται με τομείς της ζωής τους, όπως οι σπουδές, η εργασία, η οικογένεια, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η υγεία, καθώς και ζητήματα που επιδρούν και αφορούν την καθημερινή ψυχική τους λειτουργικότητα και ακεραιότητα, όπως το άγχος, ο θυμός, η απώλεια και το πένθος, οι συναισθηματικές ανακατατάξεις, ο σωματικός ή ψυχικός πόνος.

Οι υπηρεσίες παρέχονται από τους φοιτητές του City Unity College, οι οποίοι πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση υπό την εποπτεία των καθηγητών του τμήματος Ψυχολογίας.

Τα προγράμματα του τμήματος Ψυχολογίας

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος

Testimonials Φοιτητών

 • Testimonial
  Μεντή Δέσποινα, MSc Health Psychology

  Είμαι πολύ χαρούμενη που επέλεξα το City Unity College για τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Ψυχολογία της Υγείας καθώς, πέρα από μια εξαιρετικά ευχάριστη εμπειρία, μου προσέφερε και πολύτιμα εφόδια για το επαγγελματικό μέλλον μου. Το ευχάριστο και φιλικό περιβάλλον, το υψηλό επίπεδο της διδασκαλίας και η συνεχής υποστήριξη από το προσωπικό και τους καθηγητές του CUC/CMU κάνανε τις σπουδές μου ιδιαίτερα ευχάριστες και εποικοδομητικές. Το πρόγραμμα ήταν προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και του χώρου εργασίας. Υπήρχε συνεχής υποστήριξη, εποπτεία και καθοδήγηση από το καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό του CUC, το οποίο προωθούσε την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης αλλά και την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη του κάθε φοιτητή, ακόμη και μετά την αποφοίτηση από το μεταπτυχιακό. Το πρόγραμμα προσφερόταν από το Cardiff Metropolitan University, στο οποίο και τώρα συνεχίζω για το διδακτορικό μου ταυτόχρονα με την πρακτική μου άσκηση στο British Psychological Society, που οδηγεί στη χορήγηση της άδειας άσκησης του επαγγέλματος του Ψυχολόγου στο Ηνωμένο Βασίλειο και, κατ’ επέκταση, στην Ελλάδα.

 • Testimonial
  Σαριδομιχελάκη Φαίδρα - Γουλιεμίνα, BSc (Hons) Psychology

  Ως τριτοετής φοιτήτρια του City Unity College, μπορώ να μοιραστώ μαζί σας ειλικρινά δύο πολύ σημαντικά πράγματα. Πρώτον, πλέον μπορώ έμπρακτα να ενταχθώ στον χώρο εργασίας, νιώθοντας σιγουριά και αυτοπεποίθηση με την ακαδημαϊκή γνώση που αποκόμισα από τους εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς με διεθνείς διακρίσεις, ενθουσιασμό για διδασκαλία και θερμό ενδιαφέρον για υποστήριξη του κάθε φοιτητή ξεχωριστά. Δεύτερον, μέσα από αυτό το κολέγιο μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω σε επαφή με μεγάλες ακαδημαϊκές προσωπικότητες του εξωτερικού και της Ελλάδας, γεγονός το οποίο με ενέπνευσε να θέλω να γίνω καλύτερη φοιτήτρια και να αγαπήσω ακόμα πιο πολύ το αντικείμενο που σπουδάζω. Τέλος θα ήθελα να σας αναφέρω πως έχω προτείνει και συνεχίζω να προτείνω ανεπιφύλακτα το City Unity College, καθώς αντιμετωπίζει πρώτα τον κάθε νέο ενδιαφερόμενο ως άνθρωπο, αναγνωρίζει τις όποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζει και παρέχει ενεργή στήριξη σε όλα τα επίπεδα.

 • Testimonial
  Πολυχρονοπούλου Αικατερίνη, MSc Health Psychology

  The Master program in Health Psychology of Cardiff Metropolitan University offered at City Unity College really met my initial expectations and my professional goals in my preparation to become an effective and competent Health Psychologist. The staff and professors are supportive, and encourage me to become a critical thinker and to develop as professional and individual as well. The coursework was challenging and enriched my knowledge and research skills.

 • Testimonial
  Νίκος Τσιούμας, MSc Health Psychology

  Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις σπουδές μου στο City Unity College, όπου παρακολούθησα το BA in Psychology και στο MSc in Health Psychology. Και τα δύο προγράμματα συνέβαλαν ιδιαίτερα στην επαγγελματική και προσωπική μου εξέλιξη και πρόοδο. Μου προσέφεραν εφόδια που είναι πολύτιμα στη σύγχρονη αγορά εργασίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πρόσφατα έγινα δεκτός σε διδακτορικό πρόγραμμα πανεπιστημίου της Αγγλίας, κάτι το οποίο το οφείλω κατά μεγάλος μέρος στο προσωπικό του City Unity College, το οποίο υπήρξε πάντα υποστηρικτικό, αλλά και στα προγράμματα των σπουδών στο κολέγιο. Η περίοδος φοίτησής μου στο CityU ήταν η πιο εποικοδομητική της ζωής μου.

 • Testimonial
  Στοϊλας Γιώργος, MACP

  Earning a new degree while working full time in the Hellenic Air Force is challenging and not easy. I've chosen the Master's in Counseling Psychology because of the flexible options that were offered and the practicum in Organisations and Hospitals. The program prepares students for the profession and my learning experience at CityU was excellent .